Trådprofiler
Till 2014 års Trådprofil valdes på årsmötet i Linköping David Thureborn, chef för R & D på Suzuki PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-12-01 20:06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David är Bergsingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har de senaste 20 åren varit verksam på Suzuki Garphyttan AB. Han började som processutvecklare och har sedan gått via chef för produktutveckling, första linjens chef i produktionen, chef för kvalitet och utveckling, globalt marknadsansvar till nuvarande position där han ansvarar för global R & D samt prisförhandlingar med valstrådleverantörer.

Sedan ett år tillbaka är David även ordförande i styrelsen för Jernkontorets Teknik-område 33 vars mål är att stärka konkurrens-kraften inom svensk trådindustri genom gemensam forskning, utveckling och erfarenhetsutbyte. Intresset för stålindustri och möjligheten att forma och utveckla en liten del av den vidare i tid och rum tillsammans med andra engagerade och entusiastiska medarbetare är drivkraften för David. Det gäller teknisk utveckling lika väl som att göra affärer och utveckla relationer med kunder och leverantörer.

På frågan om vad han är extra nöjd med hittills under sin tid i trådbranschen svarar han: – ”Det är fördelarna inom miljö, produktionskostnad, kapacitet, produktivitet och kvalitet som vi tillsammans åstadkom genom ett projekt i Gaphyttan. Blypatentering och efterföljande betning ersattes med en alternativ värmebehandlingsprocess och integrerad ytbeläggning för huvudflödet i produktionen. Den omställningen gjordes för snart 15 år sedan och det finns stor potential att utveckla den ytterligare.”

David bor i Garphyttan tillsammans med hustrun Ann-Kristin och dottern Linn. Två söner har flyttat hemifrån för studier, Emil till Göteborg och Oscar till Luleå. På fritiden tar han en skid- eller joggingtur i spåren runt Garphyttan. Allra helst fiskar David lax i Norge tillsammans med sönerna och ibland händer det att han tar en runda på golfbanan.

Senast uppdaterad 2017-03-09 11:51
 
Vår årliga utmärkelse – NTTFs Trådprofil PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:49

År 2006 instiftade NTTF ett nytt pris som inte handlar om pengar utan om ära. Priset ska utdelas vid årsmötet i samband med årsmötesmiddagen till årets profil inom nordisk tråddragning. Pristagaren ska utses av deltagarna vid årsmötena genom sluten omröstning. Priset delades ut första gången vid årsmötet i Vejle, Danmark, då Gunnar Junkes utsågs till 2006 års trådprofil. Vid årsmötet på Sundbyholms Slott utsågs Per Enghag till 2007 års trådprofil. Vid årsmötet i Varberg utsågs Carl-Gustaf Carlborg till 2008 års trådprofil. Till 2009 års trådprofil valdes på årsmötet i Salo, Finland, Antero Järvinen. Till 2010 års trådprofil valdes på årsmötet i Sandviken, Jonas Ericsson, Swedwire AB. Vid årsmötet i Sundsvall valdes Conny Knutsson, FNsteel Hjulsbro, till 2011 års trådprofil. 2012 valdes Peter Gillström till årets trådprofil vid årsmötet i Hagen, Tyskland. 2013 i Värnamo valdes Maud Asp till årets trådprofil. Till 2014 års Trådprofil valdes på årsmötet i Linköping David Thureborn, chef för R&D på Suzuki Garphyttan AB.  Vid årsmötet i ED valdes Mikael Olsson, Högskolan Dalarna till 2015 års Trådprofil. Till 2016 års Trådprofil valdes Leif H. Eriksson, NTTF.

Senast uppdaterad 2017-03-09 11:54
 
Till 2013 års Trådprofil valdes vid årsmötet i Värnamo Maud Asp, Hörle Wire AB PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:47

Maud Asp har i stort sett hela sitt yrkesliv, varit verksam på Hörle Wire AB.

Efter några år på företaget kom hon in på avdelningen för materialprovning som kvalitetstekniker, där hon var involverad med att bygga upp dåvarande kvalitets system ISO 9000 både i Hörle och i den dåvarande fabriken i Gunnebo, samt att utrusta laboratoriet.

Ett annat projekt som hon arbetade med, var när Hörle Wire förvärvade en fabrik i Slovakien, med tillhörande varmförzinkningsanläggning.

Hörle Wire flyttade ner el-förzinkningsanläggning med tillhörande våtdragmaskiner och dess kunder till Slovakien. Maud var då involverad med att utveckla processerna, materialteknik och kundkrav för att få igång produktionen.

Idag är hon ansvarig för laboratoriet och skivverkstaden samt teknisk support till produktion, inköp, kvalitet och framförallt till marknadsavdelningen vid introduktion av nya produkter i både Norden och Centraleuropa.

Drivet kommer från att hon alltid har varit och fortfarande är vetgirig och har ett stort intresse för stål, material och processer.

Maud har gått den långa och roliga vägen till kunskap, där Hörle Wire hela tiden har bistått med olika utbildningar både internt och externt inom material, process, produktionsteknik och ledarskap.

Maud Asp bor i ett hus Värnamo med sin man Peter och har två utflugna söner.

På fritiden ägnar hon mig åt sin familj och tycker väldigt mycket om att resa, träffa nya människor och miljöer. När Maud kopplar av läser hon böcker, vilket hon gör gärna och mycket.

 
Till 2012 års Trådprofil valdes vid årsmötet i Hagen, Tyskland, Peter Gillström PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 19:03

 

Peter Gillström började sin bana inom trådteknik vid Örebro Universitet 2000 med att genomföra magisterexamensarbete inom området borttagning av valstrådsoxid innan dragning. Efter examensarbetet anställdes Peter som industridoktorand vid Gryts Bruk med koppling till Örebro Universitet. Under forskningsarbetet arbetade Peter I nära samarbete med olika tråddragerier inom NTTF, bl.a. Fundia Hjulsbro (numera FNsteel Hjulsbro), Haldex Garphyttan (numera Suzuki Garphyttan), Skyllbergs Industri och Grytgöls Bruk.

År 2002 tilldelades Peter ett resestipendium av NTTF, som användes för att besöka tillverkare av blästringsutrustningar i Italien och Schweiz. I april 2006 avlade Peter Doktorsexamen vid Örebro Universitet med avhandlingen ”Alternatives to Pickling; Preparation of Carbon and Low Alloyed Steel Wire Rod”.

Efter avlagd doktorexamen 2006 anställdes Peter vid forskningsenheten för trådutvecklingen på Sandvik Materials Technology i Sandviken. Där har han arbetat som forskningsingenjör och enhetschef under fyra år. År 2009 tilldelades Peter ett innovationspris inom Sandvik för utvecklingen och implementeringen av ett miljövänligare stål inom finmekanikområdet, Finemac.

Peter har även varit ordförande inom NTTF under åren 2009 till 2011. Augusti 2010 anställdes Peter vidSandvik Heating Technology AB i Hallstahammar som Processutvecklingschef för tråddrageriet. Numera jobbar Peter som teknisk rådgivare för Sandviks dragerier runt om i världen.

Under åren som ordförande i NTTF lade Peter ner stor energi på att hålla en hög nivå på innehållet på årsmöteskonferenserna och brinner för att utveckla Nordisk trådindustri.

Peter bor tillsammans med sin dotter i Örebro där han också är uppväxt. På fritiden är innebandy, slalom och golf något som han trivs att koppla av med.

Senast uppdaterad 2014-04-24 19:33
 
Till 2011 års Trådprofil valdes vid årsmötet i Sundsvall, Conny Knutsson PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn Borg   
2014-04-24 18:48

Conny bor tillsammans med sin fru Anita på landsbygden utanför Rimforsa som ligger ca 35 km söder om Linköping. Han har tre döttrar som numera flugit ut ur huset.

Karriären började Conny på material laboratoriet på SAAB flygdivisionen i Linköping. Han arbetade där främst med utprovning av fiberkompositer. Efter sex år flyttade Han ut i produktionen och var med och byggde upp hela komposittillverkningen på SAAB. Conny arbetade både i arbetsledande positioner och som tekniker. I samband med utvecklingen av JAS Gripen så flyttade han över en tid till England för att vara med och ta hem produktionen av vingarna.

Efter 12 år inom SAAB’s stora organisation blev han nyfiken på hur det skulle vara att arbeta i en mindre organisation och började 1989 som produktionschef på Hjulsbro Spännarmering AB i Linköping. Där har han blivit kvar även om företaget bytt namn några gånger. Sedan 2006 arbetar Conny även som platschef för FNsteel Hjulsbro AB som är företagets nuvarande namn.

Conny har varit medlem i NTTF under många år och har alltid varit en frekvent besökare på årsmötena. Under många år har han även varit inblandad i forskningsaktiviteter som drivit svensk tråddrageriutvecklingen framåt, främst genom praktiska försök i produktionen. Några forskningsaktiviteter som han var inblandar i under 2000-talet har varit projektet ”alternativ till betning” och ”högre draghastighet”.

Under de senaste åren har Conny varit den mest drivande när det gäller alternativ till Borax . Han var en av de första som tog upp frågan om NTTF inte kunde hålla ett föredrag gällande reglerna kring ett förbud. Under 2010 och 2011 har han varit ansvarig för de försök som genomförts vid FNsteel i Hjulsbro och Dalsbruk gällande smörjmedelsbärare med låg eller ingen Borax. Resultaten presenterades vid NTTFs årsmöte i Sundsvall på ett pedagogisk och informativt sätt som har gett en bra grund av information för andra tråddragerier som vill göra försök. Under årsmötet erbjöds även andra företag att utnyttja det smörjmedelsbärarbad som FNsteel kommer att blanda under hösten/vintern 2011. Connys presentation och det erbjudande som FNsteel gjort tyder på en god förståelse av vad det handlar om att vara medlem i NTTF där syftet är att mellan medlemmarna öka utbytet i tekniska frågor och stärka den personliga samhörigheten.

Senast uppdaterad 2014-04-24 19:34
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2